Przepisy Lody rabarbarowe
Składniki
Lody:
4 żółtka
100 g cukru
250 ml śmietany kremówki lub mleka
ok. 300 g rabarbaru
dekoracja:
galaretka w czekoladzie
Opis

Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, przełóż do miseczki i posyp cukrem - pozostaw na ok. 20 min w lodówce. Możesz też zagotować rabarbar z syropie w proporcji: 1 kg cukru na 1 litr wody z sokiem z ¼ cytryny.

Przygotuj domowe lody śmietankowe: żółtka ucieraj z cukrem na puszysty krem przez ok. 5 - 10 min. Włóż do garnka i mieszaj ostrożnie podgrzewając przez chwilę na małym ogniu. Stopniowo wlewaj mleko lub śmietankę cały czas mieszając (powinno to trwać ok. 15 min).

Zdejmij z ognia i dalej ubijaj, aż do ostygnięcia. Przełóż do naczynia, w którym będziesz zamrażać lody. Rabarbar otrzep z cukru i dodaj do lodów. Wymieszaj i włóż do zamrażarki na co najmniej 6 godz.

Aby osiągnąć ładną konsystencję lodów wyciągaj je co jakiś czas z zamrażalki i mieszaj. Jest to szczególnie ważne na początku mrożenia, kiedy przy ściankach naczynia tworzy się twarda warstwa.

Przed podaniem zrób dekorację: pokrój w okienka galaretkę w czekoladzie i udekoruj nimi lody.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.06-26.06.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4