Przepisy Lodowy pająk
Składniki
250 ml lodów czekoladowych
8 długich żelek
1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
pisaki czekoladowe lub 1/2 tabliczki czekolady rozpuszczonej
kilka rodzynek i orzeszków ziemnych
Opis

Talerz, na którym podasz deser dobrze schłodź w lodówce. Czekoladę zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Na schłodzonym talerzu uformuj z lodów jedną dużą kulkę – tułów pająka i jedną małą – głowę. Z żelek wykonaj nogi pająka i wetknij je mocno w boki gałek lodów. Gdy upewnisz się, że są stabilne, obsyp całość tartą czekoladą. Wokół talerza za pomocą pisaka czekoladowego lub rozpuszczonej czekolady narysuj pajęczynę.

Jeśli korzystasz z czekolady, połam ją, włóż do małego naczynia żaroodpornego i wstaw na kilka minut do piekarnik, aby się lekko roztopiła. Następnie przelej ją do woreczka foliowego –czekolada nie może być gorąca, poczekaj aż lekko stężeje, inaczej będzie się rozpływać i nie uda Ci się wykonać żadnego wzoru. W worku foliowym z czekoladą zrób malutki otwór i wyciskaj przez niego czekoladę prosto na talerz, rysując wzór pajęczyny. Z rodzynek zrób oczka, a z orzechów zęby pająka. Podawaj od razu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
255 min.
Napoje
2 miesiące temu
100 min.
Dania główne