Przepisy Łódeczki ze słodkich ziemniaków, faszerowane serem feta, orzechami laskowymi i rozmarynem
Składniki
3 duże słodkie ziemniaki
3 ząbki czosnku
50 g sera feta
1/2 szkl. orzechów laskowych
2 gałązki świeżego rozmarynu
3 łyżki soku pomarańczowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
1
Ząbki czosnku zawijamy szczelnie w kawałek folii aluminiowej. Ser feta kruszymy, orzechy i rozmaryn siekamy, a następnie łączymy z sokiem pomarańczowym i cynamonem.
2
Ziemniaki razem ze skórką, podobnie jak czosnek, zawijamy szczelnie w folię aluminiową (każdy ziemniak osobno). Ziemniaki i czosnek układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy, aż staną się miękkie – czosnek po ok. 30 minutach, ziemniaki po mniej więcej godzinie.
3
Upieczony czosnek odwijamy z folii, wyciskamy i dodajemy do pozostałych składników. Dwa ziemniaki przekrawamy na pół, wydrążamy część miąższu (zostawiamy ok. 0,5 cm grubości ścianki w łupinkach). Trzeciego ziemniaka obieramy i razem z wydrążonym miąższem siekamy drobno, dodajemy do reszty nadzienia. Całość mieszamy razem i tak przygotowanym farszem nadziewamy cztery połówki ziemniaków. Ziemniaki ponownie układamy na ruszcie i grillujemy, aż ser wewnątrz zacznie się roztapiać.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
15 min.
Desery
3 miesięcy temu
120 min.
Przystawki