Przepisy Łódeczki ze słodkich ziemniaków, faszerowane serem feta, orzechami laskowymi i rozmarynem

Składniki

3 bataty (duże)
3 ząbki czosnku
50 g fety
½ szklanki orzechów laskowych
2 gałązki świeżego rozmarynu
3 łyżki soku pomarańczowego
½ łyżeczki cynamonu mielonego

Sposób przygotowania

1

Ząbki czosnku zawijamy szczelnie w kawałek folii aluminiowej. Ser feta kruszymy, orzechy i rozmaryn siekamy, a następnie łączymy z sokiem pomarańczowym i cynamonem.

2

Ziemniaki razem ze skórką, podobnie jak czosnek, zawijamy szczelnie w folię aluminiową (każdy ziemniak osobno). Ziemniaki i czosnek układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy, aż staną się miękkie – czosnek po ok. 30 minutach, ziemniaki po mniej więcej godzinie.

3

Upieczony czosnek odwijamy z folii, wyciskamy i dodajemy do pozostałych składników. Dwa ziemniaki przekrawamy na pół, wydrążamy część miąższu (zostawiamy ok. 0,5 cm grubości ścianki w łupinkach). Trzeciego ziemniaka obieramy i razem z wydrążonym miąższem siekamy drobno, dodajemy do reszty nadzienia. Całość mieszamy razem i tak przygotowanym farszem nadziewamy cztery połówki ziemniaków. Ziemniaki ponownie układamy na ruszcie i grillujemy, aż ser wewnątrz zacznie się roztapiać.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem