Przygotuj ciasto: wymieszaj przesianą przez sito mąkę, 1 jajko, zimne masło, zimną wodę, sól i posiekane świeże zioła. Energicznymi ruchami zagnieć i uformuj zwartą kulę. Ciasto rozwałkuj do pożądanego rozmiaru, przełóż do uprzednio posmarowanej masłem formy. Piecz bez farszu ok. 10 minut w temperaturze 190°.
Przygotuj farsz: posiekane grzyby oraz cebule smaż powoli na oliwie z oliwek. Zalej białym winem i dalej smaż na wolnym ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Pod koniec smażenia dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Połącz śmietanę i jajko, a następnie wlewaj powoli do masy grzybowej (ostrożnie, aby się nie zważyło).
Farsz grzybowy rozłóż równomiernie na tarcie. Całość posyp mozzarellą i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Gorącą tarte posyp posiekaną pietruszką i ziołami. Ozdób przepołowionymi pomidorkami.