Przepisy Letnia tarta z grzybami
Składniki
Ciasto:
200 g mąki pszennej
2 jajka
100 g masła
2-3 łyżki wody
Farsz:
500 g grzybów sezonowych (kurki, borowiki lub pieczarki)
2 średnie cebule
oliwa z oliwek
100 ml białego, słodkiego wina
4 ząbki czosnku
100 ml śmietany 30%
1 duże op. mozzarelli
natka pietruszki
dowolne świeże zioła
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj ciasto: wymieszaj przesianą przez sito mąkę, 1 jajko, zimne masło, zimną wodę, sól i posiekane świeże zioła. Energicznymi ruchami zagnieć i uformuj zwartą kulę. Ciasto rozwałkuj do pożądanego rozmiaru, przełóż do uprzednio posmarowanej masłem formy. Piecz bez farszu ok. 10 minut w temperaturze 190°.

Przygotuj farsz: posiekane grzyby oraz cebule smaż powoli na oliwie z oliwek. Zalej białym winem i dalej smaż na wolnym ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Pod koniec smażenia dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Połącz śmietanę i jajko, a następnie wlewaj powoli do masy grzybowej (ostrożnie, aby się nie zważyło).

Farsz grzybowy rozłóż równomiernie na tarcie. Całość posyp mozzarellą i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Gorącą tarte posyp posiekaną pietruszką i ziołami. Ozdób przepołowionymi pomidorkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
25 min.
Zupy