Letnia sałatka z bobem i chrupiącą szynką hiszpańską
Składniki
​500 g świeżego bobu
100 g szynki serrano
200 g młodej marchewki
1 cebula czerwona
3 gałązki kolendry
30 ml oliwy
1 łyżka soku z cytryny
przyprawy: papryka wędzona, sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Przygotuj rondel, w którym ugotujesz bób. Wlej do niego wodę i przypraw 1 łyżeczką soli. Gdy woda zacznie się gotować, dodaj umyty bób. Gotuj przez ok. 10 minut.
2
Odsącz bób na sitku. Przelej zimną wodą, aby szybko go wystudzić. Obierz każde ziarno z grubej skórki. Obrane przełóż do miseczki.
3
Na suchej teflonowej patelni ułóż plasterki szynki. Smaż powoli na wolnym ogniu, aby zrobić z nich chrupiące chipsy. Chcąc przyspieszyć suszenie, możesz odwracać szynkę. Przełóż na kuchenny ręcznik i odstaw.
4
Obierz marchew. Przy pomocy obieraczki do warzyw ścinaj długie paseczki wprost do miski z bobem. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a następnie dodaj do sałatki. Oliwę wymieszaj z dwoma szczyptami wędzonej papryki i dopraw sałatkę. Dolej jeszcze sok z cytryny i wymieszaj.
5
Przypraw sałatkę delikatnie solą i pieprzem. Poszarp listki kolendry i dodaj do sałatki. Całość wymieszaj. Na półmisku ułóż dekoracyjnie sałatkę. Połam chipsy z szynki i ozdób nimi sałatkę.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne