Przepisy Letnia sałatka z bakłażanów i papryk

Składniki

1 bakłażan
1 cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
2 ząbki czosnku
3 gałązki tymianku świeżego
50 g pomidorów suszonych
3 gałązki natki pietruszki
2 łyżki octu balsamicznego
50 ml oliwy z oliwek
pieprz czarny mielony
sól

Opis

Umyj warzywa. Bakłażana i cukinię pokrój na trzy równe części. Każdą pokrój jeszcze w ćwiartki. Papryki przekrój na pół i wydrąż nasiona. Pokrój w paski podobnej szerokości co bakłażany. Przełóż warzywa do miski i przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Obierz 1 gałązkę tymianku z listków i dodaj do warzyw. Wymieszaj. Rozgrzej oliwę na grillowej patelni. Smaż warzywa, aż się zrumienią z każdej strony. Przełóż następnie do miski. Przypraw octem balsamicznym. Pokrój natkę pietruszki i pomidory suszone. Dodaj do warzyw. Pokrój w drobne paseczki czosnek i dodaj pozostały tymianek. Całość wymieszaj. Przełóż sałatkę na półmisek.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem