Przepisy Lekkie cynamonowo-pomarańczowe gofry z borówkami i jogurtem
Składniki
​250 g mąki
3 jajka
100 ml mleka
1 op. cukru waniliowego
1/2  łyżeczki cynamonu
1/2 pomarańczy
50 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g borówek
100 g jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
cukier puder do dekoracji
Opis

Oddziel białko od jajka do czystej, suchej miski. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do drugiej miski, wlej mleko oraz żółtko, dodaj cukier oraz cukier waniliowy i cynamon.

Pomarańczę obierz ze skórki, a następnie posiekaj ją drobno i dodaj do składników ciasta. Wlej również sok z wyciśniętego owocu. Wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem na gładkie ciasto. Nie wyrabiaj długo ciasta, gdyż gofry będą twarde po upieczeniu.

Rozpuść masło i chłodne dodaj do ciasta. Wymieszaj do połączenia składników. Ubij białka na sztywną pianę (pomocniczo dodaj do nich szczyptę soli oraz kilka kropel soku z cytryny). Pianę podziel na trzy części i każdą z nich powoli wmieszaj do ciasta.

Gofrownicę rozgrzej, a powierzchnię pieczenia posmaruj pędzelkiem z odrobiną oleju. Nałóż ciasto łyżką stołową, a na wierzch ułóż kilka borówek. Piecz powoli, aż zaczną rosnąć i ciasto będzie porowate z wierzchu i zrumienione. Wyjmij gotowe gofry na półmisek. Posyp cukrem pudrem i pozostałymi borówkami. Osobno podawaj jogurt naturalny polany miodem. Gofry można zapakować jako drugie śniadanie, ale koniecznie muszą być już obsypane cukrem pudrem i zawinięte w papier śniadaniowy lub folię spożywczą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Sałatki