Oddziel białko od jajka do czystej, suchej miski. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do drugiej miski, wlej mleko oraz żółtko, dodaj cukier oraz cukier waniliowy i cynamon.
Pomarańczę obierz ze skórki, a następnie posiekaj ją drobno i dodaj do składników ciasta. Wlej również sok z wyciśniętego owocu. Wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem na gładkie ciasto. Nie wyrabiaj długo ciasta, gdyż gofry będą twarde po upieczeniu.
Rozpuść masło i chłodne dodaj do ciasta. Wymieszaj do połączenia składników. Ubij białka na sztywną pianę (pomocniczo dodaj do nich szczyptę soli oraz kilka kropel soku z cytryny). Pianę podziel na trzy części i każdą z nich powoli wmieszaj do ciasta.
Gofrownicę rozgrzej, a powierzchnię pieczenia posmaruj pędzelkiem z odrobiną oleju. Nałóż ciasto łyżką stołową, a na wierzch ułóż kilka borówek. Piecz powoli, aż zaczną rosnąć i ciasto będzie porowate z wierzchu i zrumienione. Wyjmij gotowe gofry na półmisek. Posyp cukrem pudrem i pozostałymi borówkami. Osobno podawaj jogurt naturalny polany miodem. Gofry można zapakować jako drugie śniadanie, ale koniecznie muszą być już obsypane cukrem pudrem i zawinięte w papier śniadaniowy lub folię spożywczą.