Lekki omlet biszkoptowy ze szparagami i kozim serem
Składniki
2 jajka
1 płaska łyżka mąki
1 łyżeczka oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony
Nadzienie:
1 średni pomidor
4 szparagi
50 g koziego sera
1 gałązka natki pietruszki
1 łyżeczka oliwy extra virgin
pieprz świeżo mielony
Opis

Odłam zdrewniałe końcówki i opłucz szparagi. Gotuj na parze przez 4–5 minut. Umyj pomidora i pokrój w grubsze plasterki. Oddziel żółtka od białek. Ubij białko ze szczyptą soli. Dodaj żółtka i ubijaj na mniejszych obrotach. Dodaj przesianą mąkę i szczyptę pieprzu. Zmiksuj ponownie na wolnych obrotach, by składniki połączyły się.

Rozgrzej patelnię. Rozprowadź oliwę na patelni i wlej jajka. Zmniejsz ogień i smaż chwilkę do zarumienienia. Podważ omlet szpatułką i zsuń ostrożnie na talerz lub pokrywkę. Przykryj omlet patelnią, odwróć i usmaż drugą stronę do ścięcia. Przełóż omlet na duży talerz. Ułóż na jego połowie pomidory, szparagi i pokrusz ser. Polej całość oliwą, oprósz pieprzem oraz posyp natką pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Desery