Przepisy Lekki krem cebulowo-czosnkowy

Składniki

500 g cebuli

1 główka czosnku

ok. 50 g ziemniaków

100 ml wina białego

1,5 l bulionu drobiowego

300 ml śmietanki 30%

1 bagietka

40 ml oliwy z oliwek

przyprawy: sól, pieprz czarny

Opis

Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz. Cebulę pokrój w paski, a czosnek zgnieć nożem kuchennym i drobno posiekaj.

Połowę oliwy rozgrzej w rondlu, dodaj pokrojoną cebulę i duś ją na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliła. Cebula powinna się szklić PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE  Przypraw od razu solą i pieprzem. Dodaj czosnek i duś jeszcze przez około minutę. Następnie wlej wino i dobrze wszystko wymieszaj. Gotuj jeszcze do zredukowania się wina o połowę. Dodaj bulion i pokrojonego ziemniaka. Gotuj zupę na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Dopraw zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Wlej śmietankę i zmiksuj na puszysty krem.

Bagietkę przekrój na kromki i grilluj w piekarniku. Wlej zupę do miseczek, polej lekko oliwą, a obok połóż chrupiące, zrumienione bagietki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4