Przepisy Lekka zupa z rukoli i ziemniaków
Składniki
100 g listków rukoli
1/2 kg ziemniaków
1 pęczek włoszczyzny
1 l bulionu warzywnego
garść orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
50 ml śmietany
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka łyżek tartego parmezanu
1 listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy
Opis

Pęczek włoszczyzny obierz i umyj. Warzywa włóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól, listek laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu – gotuj ok. 30 min pod przykryciem. W tym czasie ugotuj w oddzielnym garnku ziemniaki. Kiedy warzywa z wywaru będą miękkie, wyjmij je z garnka. Ziemniaki zmiksuj z klarownym bulionem i umytą dokładnie rukolą. Przelej do garnka, wlej śmietanę i dodaj starte ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz oraz sos sojowy. Podgrzewaj na wolnym ogniu, ale nie gotuj. Zupę przed podaniem posyp parmezanem, a także orzechami nerkowca.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Sałatki
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Napoje