Przepisy Lekka zupa z kukurydzy z kurczakiem i kolendrą
Składniki
400 g kukurydzy
150 g filetów z kurczaka
400 ml bulionu drobiowego
200 ml śmietanki 30%
20 ml oliwy z oliwek
1 cebula
2 g imbiru
1/4 cytryny
3-4 listki kolendry
2-3 plasterki ostrej papryki
Opis

Obierz cebulę, czosnek oraz imbir i drobno posiekaj. Potem rozgrzej rondel z oliwą. Dodaj pokrojone wcześniej składniki i lekko podsmaż. Następnie wsyp kukurydzę z puszki. Całość wymieszaj i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE do momentu odparowania płynu. 

Do drugiego rondelka wlej bulion warzywny. Jak tylko się zagotuje, włóż do niego filet z kurczaka i gotuj powoli przez 10-15 minut. Wyjmij mięso i pokrój na desce w plasterki. Ułóż kurczaka w miseczkach do zupy lub na talerzach. 

Pozostały bulion wlej do duszonej kukurydzy. Dodaj ostrą paprykę i podgotuj jeszcze kilka minut. Wlej śmietankę i całą zupę zmiksuj na krem. Poszarp listki kolendry i też dodaj do zupy. 

Do talerza wlewaj ciepłą, a nie gorącą zupę. Wtedy bardziej poczujesz jej świeżość. Udekoruj zupę oliwą i listkami kolendry.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
6 miesięcy temu
15 min.
Desery
6 miesięcy temu
50 min.
Dania główne
6 miesięcy temu
80 min.
Desery
6 miesięcy temu
10 min.
Desery
2 3 4