Przepisy Lekka zupa rybna
Składniki
1 ryba sprawiona (tautoga, cefal, kurka lub inna morska)
1 marchew
1 cebula
1 korzeń pietruszki
2 łodygi selera naciowego
5 cm kawałek świeżego imbiru
1 cytryna
przyprawy: sól, biały pieprz, świeży tymianek, liść laurowy, 2 ziela angielskie
Sposób przygotowania
1
Rybę w razie potrzeby oskrob z reszty łusek i umyj. Wytnij z boków ryby dwa pełne filety. Szkielet i głowę włóż do garnka wraz z warzywami, pokrojonym w plastry imbirem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalej zimną wodą (ok. 750 ml), posól i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 40 minut.
2
Po 40 minutach gotowania wyciągnij warzywa (możesz dodać je na koniec) i przecedź dokładnie wywar. Możesz zrobić to przez gazę lub bardzo gęste sitko.
3
Do wywaru dodaj kilka plastrów wyszorowanej wcześniej i sparzonej cytryny. Jeszcze raz zagotuj. Do wrzącego wywaru włóż filety i gotuj na średnim gazie przez 2–3 minuty, po czym przykryj i odstaw na chwilę. Dopraw białym pieprzem i w razie potrzeby solą. Zupę możesz podać samą lub z dodatkiem ugotowanego makaronu ryżowego. Po nałożeniu porcji dodaj do nich po szczypcie świeżych listków tymianku. 
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Desery
3 miesięcy temu
45 min.
Zupy
3 miesięcy temu
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje