Przepisy Lekka zupa rybna

Składniki

1 tautoga (cefal, kurka lub inna morska)
1 marchew
1 cebula
1 korzeń pietruszki
2 łodygi selera naciowego
5 cm imbiru
1 cytryna
sól
pieprz biały
tymianek świeży
liść laurowy
2 ziela angielskie

Sposób przygotowania

1

Rybę w razie potrzeby oskrob z reszty łusek i umyj. Wytnij z boków ryby dwa pełne filety. Szkielet i głowę włóż do garnka wraz z warzywami, pokrojonym w plastry imbirem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalej zimną wodą (ok. 750 ml), posól i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 40 minut.

2

Po 40 minutach gotowania wyciągnij warzywa (możesz dodać je na koniec) i przecedź dokładnie wywar. Możesz zrobić to przez gazę lub bardzo gęste sitko.

3

Do wywaru dodaj kilka plastrów wyszorowanej wcześniej i sparzonej cytryny. Jeszcze raz zagotuj. Do wrzącego wywaru włóż filety i gotuj na średnim gazie przez 2–3 minuty, po czym przykryj i odstaw na chwilę. Dopraw białym pieprzem i w razie potrzeby solą. Zupę możesz podać samą lub z dodatkiem ugotowanego makaronu ryżowego. Po nałożeniu porcji dodaj do nich po szczypcie świeżych listków tymianku. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4