Przepisy Legumina na zimno z sosem wiśniowym
Składniki
Legumina:
1/2 l mleka
1 szklanka kaszki mannej
2 łyżki cukru
białko z 2 jaj
1 łyżka cukru do posypania blachy
kilka kandyzowanych wisienek i świeża mięta do dekoracji
Sos:
4 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżki powideł lub dżemu morelowego
1 szklanka słodkiego wina wiśniowego
1/2 szkl. śmietanki kremówki 36%
Opis

Przygotuj leguminę: pianę z 2 białek ubij na sztywno. Mleko wlej do garnuszka i podgrzewaj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU dodając partiami kaszkę – cały czas mieszaj. Gdy masa zgęstnieje, zestaw z ognia i dodaj ubitą pianę. Wymieszaj ją dokładnie z kaszką, tak aby nie było żadnych grudek. Blachę opłucz zimną wodą i obsyp cukrem. Wylej masę i poczekaj aż przestygnie. Włóż do zamrażarki na ok. 2 godz.

Przygotuj sos: 4 żółtka ubij z cukrem aż masa stanie się biała. Następnie przelej do garnka i dodaj 2 łyżki powideł morelowych oraz 1 szklankę wina. Sos gotuj do zgęstnienia przez ok. 15min. Gdy wystygnie, ubij pianę ze śmietanki i wymieszaj z sosem wiśniowym. Gotowy sos wstaw do zamrażalnika na ok. 2 godz.

Gdy legumina zastygnie, pokrój ją w kostkę 5x5 cm i przybierz z wierzchu sosem wiśniowym, kandyzowaną wisienką i listkiem mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
150 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
90 min.
Desery
2 miesiące temu
75 min.
Desery
2 miesiące temu
85 min.
Zupy