Przepisy Leczo z kabaczkiem

Składniki

1 kabaczek
2 pomidory
200 g fasoli czerwonej (gotowanej)
1 cebula biała (duża)
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
20 ml oleju rzepakowego
200 ml bulionu warzywnego
½ pęczka natki pietruszki
2 gałązki tymianku świeżego
pieprz czarny mielony
sól

Opis

Cebulę i czosnek obierz z łupin, a następnie pokrój w drobną kostkę. W szerokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem. Przypraw od razu solą i pieprzem. 

Warzywa umyj. Paprykę przekrój i wyjmij ze środka pestki oraz białe blaszki. Pokrój w kostkę ok. 1 cm. Dodaj paprykę do smażonej cebuli i też podsmaż. 

Odetnij końcówki kabaczka. Pokrój w podobną kostkę jak pomidory. Dodaj do papryki z cebulą. Do smażonych warzyw włóż gałązki tymianku, które dodadzą aromatu. Warzywa smaż do momentu, aż kabaczek straci swój surowy zapach. W tym czasie pokrój pomidory w kostkę i dodaj do całości. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE warzywa razem z pomidorami.  

Następnie wlej bulion warzywny i duś pod przykryciem przez kojenie 20 minut. 

Fasolkę czerwoną przepłucz zimną wodą i dodaj do leczo na ostatnie 5 min duszenia. Całość wymieszaj. Przykryj i gotuj powoli. Przypraw na koniec jeszcze ewentualnie solą i świeżym, mielonym pieprzem. 

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do warzyw. Wymieszaj i już nie gotuj dłużej, aby pietruszka nie straciła swojego aromatu. Przełóż leczo na półmisek i udekoruj listkami natki pietruszki. Do tego dania możesz także podać aromatyczny ryż Basmati.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
85 min.
Zupy
2 3 4