Leczo z cukinii
Składniki
500 g mielonego mięsa (np. łopatki wieprzowej, udźca indyka, antrykotu wołowego)
2 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula cukrowa
3 papryki (np. w 3 różnych kolorach lub tylko czerwone)
1 zielona cukinia
1 żółta cukinia
1 papryczka chili
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej chili do smaku
1/2 kg pomidorów
250 ml passaty pomidorowej
2 łyżki świeżego estragonu
kilkanaście listków świeżej bazylii
przyprawy: sól i pieprz
Opis

Na głębokiej patelni lub w szerokim garnku, na 1 łyżce oliwy dokładnie obsmaż z każdej strony mielone mięso. W międzyczasie dopraw je solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodatkową łyżkę oliwy. Poczekaj aż się zeszkli, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, a następnie pokrojone w kosteczkę cukinie. Dodaj przepołowioną papryczkę chili, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dodaj paprykę w proszku. Pomidory sparz wrzątkiem, pokrój w ćwiartki, usuwając twarde szypułki. Usuń nasiona i sok. Miąższ pokrój w kostkę. Dodaj go do naczynia z warzywami i gotuj przez 5 min, od czasu do czasu mieszając. Dodaj passatę pomidorową i gotuj jeszcze przez 5 min. Na koniec wymieszaj z posiekanym estragonem i listkami bazylii.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Przystawki
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
35 min.
Desery