Przepisy Lazania ze szpinakiem
Składniki
500 g makaronu lazania
200 g startego parmezanu lub mozzarelli do posypania wierzchu potrawy
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szkl. bulionu mięsnego lub warzywnego
1/2 szkl. mleka
1 żółtko
3/4 szkl. śmietany
180 g startego sera goudy
180 g sera parmezan lub mozzarelli
przyprawy: sól i pieprz
Szpinak:
2 op. szpinaku mrożonego
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka oregano
1 łyżka śmietany
1/2 szkl. wody
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj bulion i ponownie wymieszaj trzepaczką – jeśli sos będzie za gęsty dolej mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przygotuj szpinak: cebulę obierz i drobno posiekaj, zeszklij PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE na maśle. Dodaj szpinak i podlej go połową szklanki wody. Smaż aż do czasu, gdy cała woda wyparuje ze szpinaku. Szpinak powinien mniej więcej dwukrotnie zmniejszyć swoją objętość. Czosnek zmiażdż i dodaj podsmażonego szpinaku. Wszystko razem chwilę smaż na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Na końcu dodaj łyżkę śmietany i znów całość wymieszaj.

Przygotuj lazanię: każdy płat lazanii gotuj osobno przez ok. 0,5 min w osolonej wodzie z łyżką oleju. Nie pozwól, aby płaty makaronu przywarły do siebie w czasie gotowania. Ugotowany makaron odcedź. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układaj kolejno: ciasno obok siebie płaty lazanii, na nim cienką warstwę sosu beszamelowego, warstwę szpinaku, warstwę makaronu lazania, znowu sos beszamel, szpinak i tak do wyczerpania składników. Zakończ płatem lazanii. Danie zapiekaj przez ok. 30 min w temp. 180°. Następnie zdejmij wierzchnią warstwę lazanii i obłóż danie startym parmezanem lub plastrami mozzarelli. Ponownie włóż do piekarnika i zapiekaj jeszcze ok. 10 min. Podawaj gorącą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Zupy