Przepisy Lazagne bolognese
Składniki
500 g makaronu lazania
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1/2 szkl. rosołu mięsnego lub z kostki
1/2 mleka
1 żółtko
3/4 szkl. śmietany
180 g startego sera goudy
180 g sera parmezan lub mozzarelli
szczypta gałki muszkatołowej
przyprawy: sól i pieprz
Sos bolognese:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 średnia marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki masła
50 g tłustego surowego boczku
100 g surowej szynki
100 g wątróbek drobiowych
100 g mielonej wołowiny
100 g mielonej wieprzowiny
200 ml czerwonego wina
200 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
200 g startego parmezanu lub mozzarelli do posypania wierzchu potrawy
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i przesmaż z mąką. Dodaj mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszaj bardzo dobrze, najlepiej zrób to trzepaczką lub mieszadłem. Następnie dodaj rosół i ponownie wymieszaj trzepaczką – jeśli sos będzie za gęsty, dolej odrobinę mleka. Na koniec wsyp starty ser. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Przygotuj sos bolognese: cebulę, czosnek, seler i marchewkę obierz, drobno posiekaj. Surowy boczek pokrój w kostkę i podsmaż na maśle z warzywami. Szynkę pokrój w drobną kostkę, wątróbki drobno posiekaj i razem z mielonym mięsem dodaj do warzyw. Wszystkie składniki razem chwilę smaż, ciągle mieszając. Kolejno dodaj: wino, wywar z mięsa, koncentrat pomidorowy i oregano. Sos doprowadź do wrzenia, a następnie dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj ok. 2 godzin.

Sos pasuje do wszystkich rodzajów makaronu, lazanii i cannelloni.

Przygotuj lazanię: każdy płat lazanii gotuj osobno przez ok. 0,5 min w osolonej wodzie z łyżką oleju. Nie pozwól, aby płaty makaronu przywarły do siebie w czasie gotowania. Ugotowany makaron odcedź. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym wcześniej masłem układaj kolejno: płaty makaronu, na nim cienką warstwę sosu bolognese, potem warstwę makaronu lazania, warstwę ciepłego sosu beszamelowego i znowu sos bolognese, i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być sos bolognese. Wierzch lazanii posyp serem parmezan lub poukładaj na nim plastry mozzarelli. Danie zapiekaj ok. 40 min w temp. 180°. Podawaj gorące.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8