Przepisy Lasagne

Składniki

500 g mielonego mięsa wołowego

400 g pomidorów krojonych (w sosie własnym)

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

½ łyżeczki tymianku

½ łyżeczki oregano

Sos beszamelowy

50 g masła

50 g mąki

500 ml mleka

125 g mozzarelli

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

lasagne

olej

sól

pieprz

Dekoracja

bazylia

Sposób przygotowania

1

Sos mięsny: pokrój cebulę w drobną kostkę, dodaj czosnek i smaż, aż składniki się zarumienią.

2

Dodaj mięso, smaż do momentu aż nabierze brązowego koloru.

3

Dodaj pomidory razem z sokiem, przypraw tymiankiem, oregano, solą i pieprzem. Wymieszaj całość i gotuj przez 20 minut.

4

Beszamel: rozpuść masło na dużej patelni, wsyp mąkę i energicznie mieszając, podsmaż przez chwilę. Następnie, nie przerywając mieszania, wlej powoli mleko.

5

Dodaj ser, przypraw gałką muszkatołową i solą. Wymieszaj całość i gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.

6

Rozłóż w wysmarowanej masłem formie do pieczenia warstwę makaronu lasagne, następnie równomiernie pokryj go sosem mięsnym oraz zalej sosem beszamelowym. Powtarzaj, tworząc następne warstwy. WAŻNE: Ostatnią z nich powinien tworzyć sos beszamelowy, obsypany z wierzchu tartym serem - odsłonięty makaron może się przypalić!

7

Piecz w 180°C przez około pół godziny. Odstaw na moment przed podaniem. Udekoruj bazylią.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 2.04-11.04.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8