Przepisy Langosze

Składniki

500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
170 ml mleka
2 łyżki oleju słonecznikowego
½ szklanki śmietany kwaśnej
2 ząbki czosnku
100 g lazuru
140 ml wody
1 szczypta soli
1 szczypta cukru

Opis

Do miski wlej kilka łyżek mleka, rozpuść w nim drożdże, dodaj łyżkę mąki, szczyptę cukru i wymieszaj. Następnie rozczyn przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną, wymieszaj je z resztą mąki, dodaj olej oraz pozostałe mleko i wodę (woda powinna być ciepła, ale nie gorąca).

Zagnieć miękkie i puszyste ciasto. Następnie przełóż je do miski oprószonej mąką i pozostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 30 minut. Jeśli chcesz przyspieszyć wyrośnięcie ciasta, wstaw miskę do bardzo delikatnie nagrzanego piekarnika.

Z wyrośniętego ciasta uformuj kilka kulek wielkości pomarańczy i rozwałkuj je na placek grubości 1 cm. Następnie smaż placki z obu stron na rumiano w głębokim rozgrzanym oleju.

Ser pleśniowy pokrusz w palcach na mniejsze kawałki i wymieszaj ze śmietaną oraz wyciśniętym czosnkiem. Na gorącym placku rozsmaruj ser i podawaj. Langosze możesz serwować również z tartym żółtym serem i keczupem, doprawione tylko solą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8