Przepisy Labraks na patyku w stylu azjatyckim
Składniki
3 labraksy w całości
1 pęczek kolendry 
1 łyżka marynowanego imbiru
1 duży ząbek czosnku
1/2 papryczki chilli
2 suszone liście limonki kafir
1 łyżeczka trawy cytrynowej
1 łyżka sezamu
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka mirinu
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1 limonka
Sposób przygotowania
1
Labraksy oczyszczamy z łusek, obcinamy głowy wraz z przednimi płetwami i dokładnie myjemy. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Ryby nacinamy dość głęboko z obu stron, w odstępach 1,5–2 cm. Następnie ryby nabijamy na długie patyki do szaszłyków (jeśli patyczki są zbyt giętkie, nabijamy rybę na dwa na raz).
2
Czosnek i papryczkę drobno siekamy. Łączymy z pokruszonymi w moździerzu liśćmi kafiru, dodajemy trawę cytrynową, sezam, sos rybny, mirin, olej sezamowy i sos sojowy. Całość mieszamy i nacieramy dokładnie ryby wewnątrz i na zewnątrz. Limonkę kroimy w półplasterki i wtykamy je w co drugie nacięcie na rybie.
3
Kolendrę i marynowany imbir siekamy. Dodajemy do pozostałej marynaty, mieszamy i tak przygotowaną mieszanką nadziewamy wnętrze ryb. Ryby grillujemy z dwóch stron, aż skóra się przyrumieni, a mięso stanie się białe. 
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Sałatki
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki