Przepisy Kwaśnica
Składniki
ok. 200 g żeberek wieprzowych
20 g wędzonej słoniny
ok. 100 g mocno ukiszonej kapusty
3 szkl. soku z kiszonej kapusty
1 kg ziemniaków
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 ząbek czosnku
kminek do smaku
przyprawy: sól, czarny pieprz
Opis

Do garnka wlej 1,5 l wody, dodaj żeberka, słoninę, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz w ziarnach i gotuj całość do miękkości mięsa przez ok. 2 godziny. W międzyczasie obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie.

Do gotowego mięsnego wywaru dodaj pokrojoną kapustę kiszoną, ząbek czosnku, kminek, sól i pieprz. Całość gotuj przez ok. 15 minut. Następnie dolej sok z kapusty – można to robić stopniowo, sprawdzając za każdym razem smak zupy. Całość gotuj jeszcze ok. 5–10 minut.

Zupę podawaj z pokrojonymi w kostkę ugotowanymi ziemniakami, pokrojonym mięsem i pieczywem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje