Przepisy Kwaśna pieczeń z dzika

Składniki

600 g szynki z dzika

50 g słoniny

50 g marchewki

50 g selera

1 cebula

2 ząbki czosnku

4 gałązki rozmarynu

4 ziarna jałowca

300 ml wina czerwonego

50 g masła

20 ml oleju słonecznikowego

20 g koncentratu pomidorowego

200 ml bulionu warzywnego

20 g mąki pszennej

przyprawy: sól, pieprz czarny

Opis

Mięso dokładnie umyj i wytrzyj w kuchenny ręcznik. Przełóż do miski i zalej winem. Jałowiec i 1 gałązkę rozmarynu utłucz w moździerzu. Dodaj przyprawy do wina. Obierz czosnek i cebulę, następnie pokrój ją w piórka i dodaj do mięsa. Wymieszaj warzywa z przyprawami i mięsem, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 24 godziny do skruszenia. Wino czerwone nadaje niepowtarzalny aromat oraz gwarantuje, że dziczyzna będzie delikatna po upieczeniu.

Marchewkę, seler obierz i pokrój w małe paski. Słoninę pokrój w podobnej wielkości słupki. Wyjmij mięso z zalewy i odsącz na papierze kuchennym wino. Nie wylewaj marynaty. Małym nożykiem zrób nacięcia w mięsie i włóż do nich słupek słoniny i kawałek warzyw. Seler i marchew wkładaj naprzemiennie – da to efekt dekoracyjny. Słupki słoniny mogą wystawać ponad mięso – podczas pieczenie ładnie się zrumienią.

Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony. Przełóż do naczynia i dopiero wtedy przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 160°.

Na tej samej patelni, na której podsmażałeś mięso, podsmaż koncentrat pomidorowy, a następnie wlej marynatę z warzywami. Gotuj przez chwilę, aż alkohol wyparuje. Jak mięso mocniej zrumieni się w piekarniku, wlej warzywa z winem z patelni i dodaj dodatkowo 2 gałązki rozmarynu. Piecz mięso jeszcze przez 1,5 godziny, aż będzie idealnie miękkie. Pamiętaj, aby regularnie podlewać warzywnym bulionem.

Po upieczeniu wyjmij pieczeń i przelej sos do rondelka. Rozmieszaj mąkę pszenną z odrobiną wody i wlewaj ostrożnie do sosu z pieczenia, aby lekko nabrał gęstszej konsystencji. Na koniec dopraw do smaku i dodaj masło. Sos zrobi się szklisty i będzie miał mocniejszy smak. Pokrój pieczeń na plastry i przełóż na półmisek. Polej sosem i udekoruj rozmarynem. Sos można podawać również osobno.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4