Kuropatwa na duszonej kapuście z ananasem
Składniki
1 kuropatwa (ok. 250 g)
20 ml oliwy z oliwek
200 g kapusty kiszonej 
250 ml wina białego słodkiego
1/4 ananasa
1 cebula biała
1 gwiazda anyżu
4 figi świeże
1 ząbek czosnku
2 gałązki tymianku
1 łyżeczka kremu balsamicznego
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny
kilka gałązek tymianku
Sposób przygotowania
1
Kuropatwę dobrze umyj i odsącz na ręczniku kuchennym. Przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Polej oliwą z oliwek i posyp tymiankiem. Mięso wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180˚C.
2
W tym czasie obierz ananasa ze skóry i pokrój na ćwiartki. Wytnij środkową łykowatą część i pokrój w kostkę. Do rondelka przełóż kapustę kiszoną i lekko przepłucz w letniej wodzie, aby zmniejszyć kwasowość. Następnie dobrze odciśnij i przełóż do garnka. Dodaj pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Wlej słodkie wino i dodaj liść laurowy, ziele angielskie i anyż. Gotuj powoli, aż kapusta zmięknie.
3
Na koniec dodaj ananasa i jeszcze podgotuj. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. 
4
Sprawdź kuropatwę, czy mięso jest już idealnie miękkie – jak tak, to przekrój figi i obłóż nimi mięso. Polej kremem balsamicznym i wstaw jeszcze na kilka minut do pieca.
5
Po tym czasie wyjmij kuropatwę z formy i przełóż na półmisek. Sos z pieczenia mięsa przelej do kapusty i wymieszaj. Następnie wyłóż ją na półmisek. Na kapuście ułóż ptaka i obłóż dekoracyjnie figami. Na koniec udekoruj listkami świeżych ziół.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
70 min.
Dania główne
2 miesiące temu
25 min.
Zupy