Kurki w śmietanie
Składniki
250 g kurek
150 ml słodkiej śmietanki
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka cytryny
1 łyżka oliwy
przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
Opis

Kurki dobrze umyj (warto włożyć kurki na chwilę do gorącej wody wymieszanej z solą, a następnie odcedzić i przepłukać ponownie w wodzie, tym razem bez dodatku soli) i oczyść. Wrzuć grzyby na suchą patelnię, pozwól im puścić sok. Trzymaj kurki na patelni dopóki sok nie odparuje (ok. 10 min). Następnie podlej olejem i podduś z cebulką na wolnym ogniu (ok. 10 min). Skrop cytryną i zalej śmietanką, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę podduś. Na koniec posyp natką pietruszki. Podawaj od razu z podpieczoną bagietką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Sałatki
2 miesiące temu
15 min.
Sałatki
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery