Kurczaki lizaki
Składniki
125 g masła
125 ml mleka
150 g mąki pszennej
35 g mąki  kukurydzianej
2 jajka
1/3 szkl. cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g białej czekolady
10 ml śmietanki 36%
czerwona, pomarańczowa i czarna masa cukrowa
żółty barwnik
Sposób przygotowania
1
Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę i dalej miksując, dodaj kolejno jajka. Do ubitego z jajkami masła dodaj suche składniki i wymieszaj łopatką. Ciasto nałóż do szprycy bez końcówki. Rozgrzej urządzenie do cake popsów, nałóż ciasto wypełniając nim dokładnie półkule foremki. Upiecz na złoto. Cake popsy możesz także upiec w piekarniku w specjalnej dwuczęściowej formie (4–8 minut w zależności od wielkości).
2
Upieczone i wystudzone ciasteczka nadziej na patyczki. Z masy cukrowej wytnij grzebienie i łapki kurczaków. Z czarnej masy przygotuj oczy.
3
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką i odrobiną żółtego barwnika. Lekko przestudzoną polewaj cake popsy, aż pokryją się nią równomiernie.
4
Kiedy polewa na cake popsach prawie zastygnie, doczep ozdoby cukrowe.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Napoje