Przepisy Kurczak z tymiankiem i limonką z salsą z truskawek, mango, pomidorów i chili
Składniki
2 duże piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
50 ml oliwy z oliwek
Salsa:
1 mango
1 szkl. truskawek
1 cebula
½–1 papryczka chili
1 szkl. pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka świeżego imbiru
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka miodu pieprz
Sposób przygotowania
1
Mięso oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki (jeśli filety są grube, przekrawamy je także wzdłuż). 
2
Czosnek, tymianek i imbir siekamy. Łączymy je z oliwą oraz przyprawami i całość dokładnie mieszamy.
3
Mięso nacieramy marynatą i odstawiamy na 20 minut.
4
W międzyczasie przygotowujemy salsę. Mango i truskawki kroimy na kawałki. Cebulę, chili i imbir siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka, dodajemy ocet i miód.  
5
Salsę zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu około 5 minut. Składniki powinny zmięknąć, ale nie powinny się jeszcze całkowicie rozpadać. Przyprawiamy do smaku pieprzem. Mięso grillujemy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Podajemy z truskawkową salsą (salsa smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno!)
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
60 min.
Desery
3 miesięcy temu
35 min.
Desery
3 miesięcy temu
10 min.
Przystawki