Kurczak w sosie śmietanowo-jogurtowym z pieczonymi ziemniakami i sałatką z cykorii
Składniki
Ziemniaki:
1 kg ziemniaków kremowych
1 op. ciasta francuskiego
olej słonecznikowy
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżeczki curry
1 cytryna
1 żółtko
9 łyżeczek rozmarynu
przyprawy: sól, pieprz
Kurczak:
1 podwójny filet z kurczaka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki imbiru
10 rozgniecionych ziarenek kolendry
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
2 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka curry
3 łyżeczki przyprawy do grosa
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki cukru
3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz
Sos:
1 mały kubek śmietany 18%
1 duży kubek śmietany 30%
3/4 dużego kubka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczkę curry
1 łyżeczkę słodkiej papryki
1 łyżeczkę ostrej papryki
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka rozmarynu
2 łyżeczki przyprawy do grosa
2 ząbki czosnku
opcjonalnie: mąka pszenna
przyprawy: sól, pieprz
Sałatka:
2 cykorie
1 mango
1 kiść białych winogron bezpestkowych
3 średnie czerwone cebule
1 czerwona papryka
1 duża łodyga rabarbaru
1/2 puszki cieciorki
3 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżeczki cukru
kapusta pekińska
szczypiorek
1 kieliszek białego, słodkiego wina
1/2 kieliszka soku jabłkowego
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj pieczone ziemniaki: warzywa obierz, umyj i pokrój w ćwiartki. Wyłóż je na blachę, polej olejem i posyp rozmarynem. Dodaj do smaku sól, pieprz, cukier i curry. Dokładnie umytą cytrynę wyciśnij na ziemniaki, a następnie pokrój ją w ćwiartki i ułóż na blasze. Blachę włóż do piekarnika i piecz ok. 20–25 minut w temperaturze 200°.

Przygotuj kurczaka: filet z kurczaka pokój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojonego kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i przyprawami, dodaj sok z połowy cytryny, cukier i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i podsmaż razem.

Przygotuj sos: do miseczki wlej obie śmietany i jogurt. Dodaj cukier, sól, pieprz, przyprawy i 3 łyżki soku z cytryny. Sos wlej na patelnię do usmażonego kurczaka i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz dodać trochę mąki.

Blachę z ziemniakami wyjmij z piekarnika, ale nie wyłączaj go. Na kwadraty z ciasta francuskiego powoli wykładaj pieczone ziemniaki. Z ciasta uformuj koszyczek wokół ziemniaków i posmaruj go roztrzepanym żółtkiem. Ćwiartki cytryny zostaw na blasze. Gotowe „koszyczki” ułóż z powrotem na blachę i piecz, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Przygotuj sałatkę: cykorie umyj, przekrój na pół i usuń gorzki środek, liście porwij. Obierz mango, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Umyte winogrona przekrój na połówki. Cebule pokrój w piórka, paprykę pokrój w paseczki. Rabarbar obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj wszystkie warzywa z cieciorką, sokiem z reszty cytryny, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Z liści kapusty pekińskiej uformuj koszyczki, zawiąż szczypiorkiem i faszeruj sałatką.

Przygotuj dressing: wino, sok jabłkowy, sok z reszty cytryny i oliwę z oliwek wlej do szklanki i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem polej sałatkę dressingiem.

Na talerz wyłóż koszyczek z ciasta francuskiego i ziemniaków, koszyczek z sałatką i kurczaka w sosie.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
35 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Zupy