Przepisy Kurczak w sosie orzechowym
Składniki
​1 kurczak (ok. 700 g)
2 żółtka
1 cebula
1 szkl. wyłuskanych orzechów włoskich
1/2 ostrej czerwonej papryczki
4 ząbki czosnku
3 łyżki octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
pęczek zielonej pietruszki (lub kolendry)
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Kurczaka podziel na części i wypłucz dokładnie pod bieżąca wodą. Następnie zalej go osoloną wrzącą wodą i podgotuj ok. 10 min. Rosół odcedź i odstaw. Kurczaka wyjmij z rosołu, posmaruj z każdej strony oliwą. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, poukładaj na niej mięso, z wierzchu przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 1 godz.

Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj drobno wraz z ostrą papryczką i razem zmiksuj. Dodaj posiekaną kolendrę lub pietruszkę, cynamon i goździki. Całość rozprowadź szklanką rosołu z gotowania kurczaka, dodaj ocet winny, dopraw solą, pieprzem i podgotuj przez ok. 10 min na wolnym ogniu. Zdejmij z palnika, żółtka rozmieszaj i wlej powoli do sosu orzechowego, stale mieszając. Kurczaka ułóż na półmisku i polej gorącym sosem, odstaw do ostygnięcia. Jedz zawsze na zimno.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
1 tydzień temu
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne