Przepisy Kurczak w sosie orzechowym

Składniki

1 kurczak (ok. 700 g)
2 jajka (żółtka)
1 cebula
1 szklanka orzechów włoskich (wyłuskanych)
½ czerwonej papryki jalapeno
4 ząbki czosnku
3 łyżki octu winnego białego
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki (lub kolendry)
1 szczypta cynamonu mielonego
1 szczypta goździków mielonych
pieprz czarny mielony
sól

Sposób przygotowania

1

Kurczaka podziel na części i wypłucz dokładnie pod bieżąca wodą. Następnie zalej go osoloną wrzącą wodą i podgotuj ok. 10 min. Rosół odcedź i odstaw.

2

Kurczaka wyjmij z rosołu, posmaruj z każdej strony oliwą. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową, poukładaj na niej mięso, z wierzchu przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 1 godz.

3

Orzechy pokrusz na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj drobno wraz z ostrą papryczką i razem zmiksuj. Dodaj posiekaną kolendrę lub pietruszkę, cynamon i goździki. Całość rozprowadź szklanką rosołu z gotowania kurczaka, dodaj ocet winny, dopraw solą, pieprzem i podgotuj przez ok. 10 min na wolnym ogniu. Zdejmij z palnika, żółtka rozmieszaj i wlej powoli do sosu orzechowego, stale mieszając.

4

Kurczaka ułóż na półmisku i polej gorącym sosem, odstaw do ostygnięcia. Jedz zawsze na zimno.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 1.10-7.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8