Kurczak w sosie koperkowym
Składniki
3 pojedyncze filety z kurczaka
przyprawy: sól, pieprz
Wywar:
1 marchew
1 pietruszka
1 plaster selera
5 cm pora
3 szkl. wody
1 liść laurowy
Sos koperkowy:
ok. 1 szkl. wywaru
1 łyżka mąki (może być więcej, jeśli sos będzie za rzadki)
4 łyżki mleka
1 łyżką śmietanki słodkiej
1 pęczek posiekanego kopru
Opis

Filety umyj i oczyść z błon i ewentualnych chrząstek. Przygotuj wywar: umyj warzywa, obierz, opłucz ponownie i wrzuć do wrzącej osolonej wody, dodaj do nich listek laurowy. Do wody z warzywami włóż filety z kurczaka i gotuj do miękkości warzyw. Ugotowane warzywa, wyjmij wraz z mięsem, odcedź wywar przez sitko i na bazie tego wywaru przygotuj sos koperkowy.

Przygotuj sos: mąkę wymieszaj z mlekiem, rozprowadź 3 łyżkami ciepłego wywaru, wymieszaj i wlej powoli do wywaru. Mieszaj aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Dodaj śmietankę i posiekany drobno koper, wymieszaj. Chwilkę podgrzej, nie gotuj. Filety pokrój w plastry i polej gorącym sosem koperkowym. Podawaj z ziemniakami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Zupy