Przepisy Kurczak w białym winie
Składniki
1,5 kg całego kurczaka
200 ml białego wina
2 liście laurowe
1 marchew
40 g selera
2 ząbki czosnku
5 gałązek natki pietruszki
50 g masła
100 ml oleju słonecznikowego
60 g orzechów włoskich
40 g płatków migdałów
50 g bułki tartej
1 jajko
20 g mąki
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Kurczaka umyj i pokrój na porcje. Odetnij udka i przekrój na łączeniu w miejscu chrząstki. Pałkę i podudzia odłóż. Wytnij filety wraz z kostką od skrzydełka. Zostaw skórę na filecie.

W garnku wstaw lekko osoloną wodę. Obierz warzywa i pokrój na mniejsze kawałki. Jak tylko woda się zagotuje, dodaj warzywa, liść laurowy oraz zgnieciony ząbek czosnku wraz z łupiną. Wlej białe wino i dopiero na gorący wywar wkładaj porcje kurczaka do gotowania. Na koniec dodaj jeszcze gałązkę natki pietruszki. Gotuj kurczaka powoli przez ok. 1,5 godziny, aż kurczak będzie zupełnie miękki.

Po tym czasie wyjmij mięso i odstaw do ostudzenia. Orzechy przesyp do blendera i lekko zmiksuj. Następnie przełóż na głęboki talerz i dodaj bułkę tartą. Na drugi talerz wysyp mąkę. Jajko rozbij do miseczki i lekko przypraw solą i pieprzem. Rozmieszaj dokładnie. Każdy kawałek kurczaka obsyp mąką, zanurz w jajku i oprósz w mielonych orzechach z bułką.

Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Smaż kurczaka na złoty kolor z każdej strony. Odsącz porcje smażonego kurczaka na kuchennym ręczniku i od razu wykładaj na półmisek.

W rondelku rozgrzej masło i przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do masła. Polej natychmiast mięso na półmisku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Desery