Kurczak słodko-kwaśny
Składniki
500 g fileta z kurczaka
1 białko
100 g marchewki pokrojonej ukośnie w plasterki lub w słupki
100 g papryki zielonej i czerwonej
500 ml oleju (najlepiej oleju z orzeszków ziemnych)
4 dymki
1 pomarańcza
Marynata:
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżki płaskie cukru
przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
Sos:
150 ml bulionu drobiowego domowego (ew. dobrej jakości kostka rosołowa)
3 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub 1 ziemniaczanej
kilka łyżek wody
Opis

Filet z kurczaka umyj i osusz. Pokrój w równą kostkę 3 cm x 3 cm, następnie przełóż do miseczki. Przygotuj marynatę: sosy sojowe wymieszaj z octem ryżowym, cukrem oraz solą. Całość wymieszaj i zalej piersi z kurczaka.

Marchewkę obierz i pokrój w plasterki lub słupki. Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki pokrój w równą kostkę. Warzywa podgotuj w wodzie, aby troszkę zmiękły (ok. 5 minut). Mięso obtocz w białku, a następnie panieruj w mące kukurydzianej. Rozgrzej dobrze olej na patelni lub woku i smaż w głębokim oleju kawałki kurczaka przez ok. 5 min, aż będą miękkie. Wyjmij je łyżką cedzakową i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Wszystkie składniki sosu, oprócz mąki i wody, wymieszaj ze sobą. Przelej na patelnię, zagotuj i dodaj odsączoną z wody marchewkę i paprykę. Dodaj mąkę wymieszaną z wodą, kawałki pomarańczy oraz kawałki fileta z kurczaka. Całość posyp posiekaną dymką i jeszcze chwilę podgotuj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 tygodnie temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
255 min.
Napoje
2 tygodnie temu
40 min.
Zupy