Kurczak po syczuańsku
Składniki
1 filet z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 suszona papryczka chilli
1 mała cebula lub 2 dymki
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego lub białego wina
1 plasterek imbiru
1 łyżka cukru
1/4 szkl. wody
1-2 łyżki oleju sezamowego
przyprawy: pieprz Cayenne
Opis

Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój go w kostkę 3 cm x 3 cm i obtocz w mące kukurydzianej. W woku rozgrzej olej sezamowy i usmaż w nim kurczaka na złoto. Następnie dodaj małą posiekaną cebulę (jeśli nie masz dymek) i podsmaż ok. 1 minuty. Dodaj roztarty czosnek, ususzoną papryczkę (bez nasionek) i imbir. Podsmaż chwilkę aż papryczka stanie się ciemna.

W misce wymieszaj sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, ocet, cukier, wodę i pieprz kajeński. Marynatą zalej kurczaka i podsmaż jeszcze w woku przez 2 minuty. Możesz dodać odrobinę soli. Kurczaka podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
15 min.
Napoje