Przepisy Kurczak po syczuańsku

Składniki

1 pierś z kurczaka (filet)
2 ząbki czosnku
1 suszona papryczka chilli
1 cebula (mała lub 2 dymki)
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego (lub białego wina)
1 plaster imbiru
1 łyżka cukru
¼ szklanki wody
2 łyżki oleju sezamowego
pieprz cayenne

Opis

Kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój go w kostkę 3 cm x 3 cm i obtocz w mące kukurydzianej. W woku rozgrzej olej sezamowy i usmaż w nim kurczaka na złoto. Następnie dodaj małą posiekaną cebulę (jeśli nie masz dymek) i podsmaż ok. 1 minuty. Dodaj roztarty czosnek, ususzoną papryczkę (bez nasionek) i imbir. Podsmaż chwilkę aż papryczka stanie się ciemna.

W misce wymieszaj sos sojowy, mąkę ziemniaczaną, ocet, cukier, wodę i pieprz kajeński. Marynatą zalej kurczaka i podsmaż jeszcze w woku przez 2 minuty. Możesz dodać odrobinę soli. Kurczaka podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 1.10-7.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8