Przepisy Kurczak pieczony z cytryną i gniecionym awokado z kolendrą
Składniki
kurczak o wadze ok. 1,5 kg 
3 cytryny
1 ostra papryka
2 awokado
1 limonka
1 ząbek czosnku
3-4 gałązki świeżej kolendry
40 ml oliwy
2-3 gałązki natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz czarny, ostra papryka lub mielony pieprz Cayenne
Opis

Kurczaka umyj dokładnie i wytrzyj kuchennym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj sól, pieprz czarny mielony, paprykę ostrą mieloną wraz z połową oliwy. Natrzyj dokładnie całego kurczaka przyprawami, również w środku.

Umyj cytryny i sparz we wrzątku. Dwie pokrój na kawałki i wraz z ostrą papryką włóż do kurczaka. Podczas pieczenia smak i aromat przenikną do całego mięsa. Kilka plasterków cytryny poukładaj na kurczaku. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do temp. 180° i wstaw kurczaka. Dodatkowo pod naczyniem wstaw blachę, do której wlej wodę. Podczas pieczenia woda będzie parować, dzięki czemu delikatne mięsa kurczaka nie wysuszy się. Podczas pieczenia polewaj wierzch kurczaka sosem, by skórka była rumiana i chrupiąca.

Awokado umyj i przetnij nożem na pół wokół pestki. Okręć dookoła, aby rozdzielić połówki. Wbij nóż w pestkę i przekręć. Pestka łatwo odejdzie od miąższu. Łyżką stołową wydrąż cały miękki miąższ do miski. Przekrój limonkę i wyciśnij sok z jednej połówki. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj rozgnieciony i posiekany ząbek czosnku oraz liście kolendry. Ugniataj miąższ awokado z przyprawami, dolej jeszcze oliwę i dobrze wymieszaj. Jeśli lubisz, to dodaj jeszcze sok z limonki.

Upieczonego kurczaka podziel na porcje. Oddziel piersi ze skrzydełkiem od korpusu i odetnij udka. Piersi przekrój na kilka kawałków. Ułóż na półmisku, polej sosem z pieczenia i obłóż aromatycznymi cytrynami oraz plasterkami zrumienionej ostrej papryczki. Podawaj gniecione awokado w osobnej miseczce.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki