Kurczak, krewetki lub ryba tandoori
Składniki
6 filetów z kurczaka lub ½ kg krewetek królewskich lub 750 g filetów rybnych
4 łyżki sosu tandoori
250 g jogurtu naturalnego
¼ szklanki soku z cytryny
½ małej cebuli posiekanej
4 ząbki czosnku
1 łyżka zmielonego świeżego imbiru
1 łyżka soku z cytryny
kawałki limonki do przybrania
Opis

Kawałki piersi z kurczaka, ryby lub krewetek umieść w dużym płaskim naczyniu. Polej sokiem z cytryny, przykryj i wstaw do lodówki na 30 min. W mikserze połącz: sos tandoori, cebulę, czosnek, imbir, sok z cytryny, jogurt oraz sól. Miksuj do momentu uzyskania pasty.

Mięso, rybę lub krewetki polej przygotowana pastą. Przykryj i umieść w lodówce na 4 godz. Nagrzej piekarnik do temperatury 200°. Kurczaka piecz przez ok. 15 min, rybę przez ok. 10 min, a krewetki do momentu, aż zmienią kolor na pomarańczowo-czerwony.

Możesz także piec na grillu. Wówczas krewetki nadziewaj po 4 szt. na patyczki do grillowania namoczone wcześniej w wodzie. Rybę piecz w ponakłuwanej folii i nie przewracaj podczas grillowania. Smacznego!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje