Kurczaczek z masy cukrowej
Składniki
pastyczna masa cukrowa: żółta, pomarańczowa, granatowa
Sposób przygotowania
1
Żółtą masę cukrową podziel na jednakowej wielkości kawałki. Z każdego kawałka utocz kule o średnicy ok. 4 cm.
2
Spłaszcz lekko boki kul, następnie uformuj głowy i ogonki, bez odrywania kawałków masy.
3
Rozwałkuj cienko pomarańczową i żółtą masę cukrową. Z pomarańczowej wytnij kurze łapki i uformuj małe dzioby, z żółtej wytnij skrzydełka. Z granatowej masy utocz małe kuleczki na oczy. Wszystkie powstałe części doczep do wcześniej ulepionych korpusów. Jeżeli masa za bardzo przeschła i części nie chcą się zlepiać, posmaruj je cienko dowolnym niebarwionym alkoholem. Alkohol na krotki czas, zanim wyparuje, zwilży masę pozwalając na połączenie wszystkich części.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne