Kryptonitowe lizaki
Składniki
2 szkl. cukru
3/4 szkl. wody
cytryna
zielony barwnik
patyczki do lizaków
folia aluminiowa
naczynie wypełnione ryżem, kaszą lub innym sypkim granulatem
Sposób przygotowania
1
Z folii aluminiowej uformuj różnej wielkości i kształtu łódeczki. To będą formy kryształów, dlatego upewnij się, że są odpowiednio szczelne (najlepiej, żeby składały się z kilku warstw folii).
2
W gotowe foremki ostrożnie wbij patyczki do lizaków.
3
Umieść foremki w naczyniu wypełnionym ryżem. Upewnij się, że leżą równo w poziomie, są stabilne i nie przechylają się na boki!
4
Wodę, cukier i jedną łyżeczkę soku z cytryny wymieszaj w rondelku.
5
Dodaj barwnik.
6
Rondel ustaw na dużym ogniu. Podgrzewaj, aż mikstura osiągnie temperaturę 150°C (około 15 minut). Nie mieszaj! Gorący rondel zdejmij z ognia. Dużą miskę wypełnij lodowatą wodą i zanurz w niej dno rondelka na około pół minuty.
7
Gorącym syropem ostrożnie napełnij foremki. Odstaw je na około 30 minut. Po tym czasie odklej z lizaków folię aluminiową. I gotowe! Lizaki najlepsze wrażenie robią w grupie!
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne