Przepisy Krwawe kiwi
Składniki
1 kg kiwi
1 szkl. wody gazowanej
1 limonka
2/3 szkl. soku malinowego
1 szkl. cukru
plasterki limonki do dekoracji
Opis

Sok malinowy wlej do garnuszka, wsyp cukier i doprowadź do wrzenia – nie mieszaj, cukier powinien sam się roztopić. Gdy zacznie wrzeć, wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 min, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił, a masa stała się bardziej lepka i gęsta. Następnie zdejmij z ognia i poczekaj chwilkę, aż syrop zgęstnieje, ale nie zastygnie.

Weź wysokie szklanki. Malinowy syrop nabieraj łyżką i oblewaj krawędzie szklanki tak, aby ściekał po jej ściankach, od razu zastygając. Następnie odstaw. Obierz kiwi, wytnij twarde końce, zmiksuj i przelej do dzbanka z dzióbkiem. Dodaj do dzbanka wodę gazowaną i wciśnij sok z połowy limonki (drugą połowę pokrój do dekoracji w plastry).

Napój przelej do szklanek i szybko podawaj ze słomką i ozdobą z limonki. Możesz także dodać kostki lodu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
35 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Desery