Przepisy Krupnik

Składniki

100 g kaszy jęczmiennej perłowej
1 marchew
50 g selera naciowego
40 g korzenia pietruszki
40 g pora
1 ząbek czosnku
3 gałązki świeżego koperku
1 l bulionu drobiowego
20 g boczku wędzonego
20 ml oliwy z oliwek
liść laurowy
ziele angielskie

Opis

Obierz warzywa ze skórki, a czosnek z łupiny. Umyj je dokładnie i pokrój w małą kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i dodaj warzywa. Smaż je na mocnym ogniu, aby lekko się zrumieniły, wtedy zupa będzie smaczniejsza. 

Boczek wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw. Dzięki niemu zupa zyska przyjemny zapach wędzonki. Teraz dodaj kaszę jęczmienną i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie włóż liść laurowy oraz ziele angielskie. Zalej całość bulionem i dodaj 1 gałązkę koperku. 

Zagotuj zupę i dopraw do smaku. Uważaj z solą, bo boczek zazwyczaj jest mocno solony. Gotuj krupnik powoli, aż kasza się rozklei, a zupa zgęstnieje. Na koniec pokrój drobno koperek i dodaj do zupy. W tym momencie już jej nie gotuj, aby utrzymać świeży smak koperku. Wlej na talerz porcję zupy i udekoruj listkami koperku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8