Przepisy Krupnik
Składniki
250 g mięsa z kością (np. żeberek)
2 marchewki
1/3 selera średniego
1 pietruszka
1 por (tylko biała część)
2 l wody
1/2 szkl. kaszy jaglanej
3 ziemniaki
2 łyżki posiekanego koperku
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do zup, ziele angielskie, liść laurowy
Opis

Mięso umyj i włóż do zimnej wody. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 20 min. Wyjmij szumowiny łyżką cedzakową. Włoszczyznę obierz i umyj. Marchew, pietruszkę, seler zetrzyj na tarce, wrzuć do wywaru z mięsa. Por dodaj w całości. Dopraw przyprawą do zup i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU pod przykryciem przez ok. 15 min. Ziemniaki obierz i umyj, pokrój w kosteczkę i dodaj do zupy. Następnie dodaj przepłukaną w wodzie kaszę i gotuj dalej przez ok. 15–20 min. Przed podaniem posyp zupę drobno posiekanym koperkiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
180 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery