Przepisy Kruche rogaliki z wiśniami

Składniki

400 g wiśni 

50 g mielonych migdałów 

350 g mąki 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

100 g masła 

1 jajko 

50 g śmietany kremówki 

100 g cukru 

100 g cukru pudru 

1 łyżeczka cynamonu 

Dekoracja: 

1 jajko do smarowania rogalików 

20 g cukru do dekoracji rogalików 

40 g cukru pudru do posypania rogalików 

1 gałązka mięty ogrodowej

Opis

Do szerokiej miski przesiej mąkę pszenną wraz z odrobiną proszku do pieczenia. To sprawi, że rogaliki będę kruche i delikatne. Miękkie masło dodaj do mąki. Rozetrzyj rękami tłuszcz z mąką i dosyp cukier puder. Całość dobrze wymieszaj. Wbij jajko i dalej zagniataj składniki do połączenia. Ciasto kruche nie wymaga wyrabiania, wręcz przeciwnie, ważne jest, aby szybko połączyć składniki. Ma to wpływ na kruchość rogalików. Gotowe ciasto zawiń w folię i wstaw do schłodzenia. 

W tym czasie umyj wiśnie i wydryluj pestki. Idealnie sprawdzi się w tej roli mały widelczyk lub agrafka, którą łatwo wyjmuje się pestki. Odłóż kilka wiśni do dekoracji rogalików, a resztę wsyp do miski. Zasyp cukrem i cynamonem. Wymieszaj, a następnie wsyp mielone migdały, które podczas pieczenia wchłoną sok i utrzymają owoce. Wymieszaj całość. Nie przejmuj się, jeśli już teraz wiśnie są suche. Z upływem czasu będą tracić swoją jędrność od cukru. 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°. Na stolnicę przenieś ciasto z lodówki, odwiń z folii i uformowaną kulę zacznij powoli rozwałkowywać na kształt okręgu. Podsypuj regularnie mąką, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Rozwałkowany okrąg pokrój na ćwiartki, a te jeszcze na pół. W ten sposób otrzymasz równe trójkąty. 

Na szeroki brzeg nałóż wiśnie i zroluj ciasto z nadzieniem. Rożek końcowy powinien być na wierzchu. Brzegi rogalika zawiń do środka. Ułóż rogalik na blachę wyłożoną najlepiej pergaminem do pieczenia. W małej miseczce rozbij jajko i pędzelkiem kuchennym posmaruj każdy rogalik. Połóż dekoracyjnie wiśnię na każde ciastko i posyp cukrem. Wstaw rogaliki do pieczenia na ok. 30 min. 

Pod koniec przewidzianego czasu sprawdzaj czy rogaliki równo się wypiekły. Wyjmij rumiane ciastka i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Dopiero lekko ostudzone posyp cukrem pudrem, inaczej cukier rozpuści się na gorących rogalikach. Udekoruj rogaliki wiśniami i listkami mięty ogrodowej.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4