Kruche marchewki z farszem ogórkowym
Składniki
250 g masła + do posmarowania foremek
250 g gęstej kwaśnej śmietany
500 g mąki pszennej + do podsypywania
roztrzepane białko z jajka
1/2 łyżeczki soli
barwnik pomarańczowy
Farsz:
300 g twarożku
2 ogórki szklarniowe
pęczek koperku + kilka gałązek do ozdoby
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania
1
Zagnieć szybko gładkie ciasto z mąki, masła, barwnika, soli i śmietany. Zawinięte w folię ciasto schowaj na pół godziny do lodówki. 
2
Po tym czasie rozwałkuj ciasto, podsypując cienko mąką na placki grubości półtora milimetra. Placki potnij na paski szerokości około półtora centymetra.
3
Brzegi pasków posmaruj roztrzepanym białkiem. Metalowe rurki wysmarowane masłem owiń na zakładkę paskami ciasta, zaczynając od szerszego końca rurki. Tak przygotowane marchewki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° i piecz około 10 min. Upieczone rurki ściągnij z foremek na ciepło, w momencie, gdy ostygną na tyle, że będziesz mógł dotknąć je ręką. 
4
Ogórki obierz i zetrzyj na tarce. Odciśnij nadmiar wody. Starte ogórki wymieszaj z serem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Dopraw solą i pieprzem. 
5
Farsz nałóż do szprycy bez końcówki. Wystudzone marchewki napełnij farszem i przystrój gałązką koperku.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
1 tydzień temu
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Zupy