Kruche ciasto z owocami
Składniki
1/2 szklanki agrestu
1/2 szklanki porzeczek
1/2 szklanki czereśni
1 szklanka mąki
1 łyżka soli
45 ml zimnej wody
175 g masła
1 żółtko
1 op. cukru waniliowego
3 łyżki musu jabłkowego
garść orzechów włoskich
garść płatków migdałowych
Opis

Owoce umyj, oczyść, czereśnie wydryluj. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier oraz masło i wszystko razem rozetrzyj w dłoniach, tak aby powstały okruchy. Następnie dodaj jajko i wymieszaj całość. Wlej wodę i zagnieć składniki tak, aby powstały jeszcze większe okruchy. Włóż je do lodówki na ok. 1 godz.

Formę do pieczenia posmaruj masłem i oprósz mąką, wyłóż dno okruszkami, pozostawiając ich niewielką część do posypania wierzchu ciasta. Okruchy podpiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200° przez ok. 10 min. Ciasto wyjmij i posmaruj musem jabłkowym, a następnie dodaj owoce. Posyp całość orzechami, płatkami migdałami oraz pozostałymi okruchami. Zapiekaj w temp. 180°, aż wierzch ciasta uzyska złoty kolor.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Przystawki