Przepisy Kruche ciastko z lodami i gorącym sosem malinowym

Składniki

85 g masła (zimnego)
1 jajko
200 g mąki pszennej
100 g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu mielonego
1 szczypta soli
1 l lodów śmietankowych
Sos malinowy:
625 g malin
3 łyżki brązowego cukru
½ laski wanilii (ziarenka z połowy laski wanilii)

Sposób przygotowania

1

Masło i cukier posiekaj z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko oraz cynamon i zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń je w folię i schowaj na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj sos malinowy. 500 g malin zagotuj z cukrem. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, przetrzyj sos przez sitko. Powstały mus zagotuj jeszcze raz, po czym dodaj do niego pozostałe świeże maliny i wanilię. Zdejmij sos z ognia i odstaw.

2

Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wytnij z niego 24 prostokąty (mniej więcej 6x4 cm). Prostokątne ciasteczka nakłuj widelcem i wstaw na 5-6 min do piekarnika nagrzanego do 180°C. Upieczone ciastka wystudź na metalowej kratce.

3

Na wystudzone ciasteczko nałóż porcje lodów i przykryj drugim ciastkiem. Podgrzej sos malinowy i polej nim deser. Podaj od razu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem