Kruche ciasteczka z ziarnami, imbirem i melasą
Składniki
250 g mąki
100 g cukru pudru
115 g masła
1 jajko
1/4 skórki z cytryny
10 g korzenia imbiru
po 50 g ziaren dyni i słonecznika
20 g melasy
cukier puder do posypania przed pieczeniem
Opis

Masło pokrój z mąką w misce lub na stolnicy, dodaj jajko, cukier i melasę. Imbir obierz i zetrzyj do składników ciasta. Zagnieć szybko składniki na gładkie ciasto. Następnie zwiń w rulon i zawiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia do lodówki na ok. 30 minut.

Nasiona rozsyp na talerzyki, powyjmuj ewentualne łuski. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°. Wyjmij ciasto z lodówki i odwiń z folii, przesyp mąką pszenną i odcinaj medaliony grubości 2 cm. Każdą porcję ciasta połóż na ziarnach i mocno dociśnij, rozpłaszczając na grubość ok. 0,5 cm. Ciastka ułóż na papierze do pieczenia. Każdą sztukę posyp cukrem pudrem.

Ciasteczka wstaw do pieczenia na ok. 20–25 minut. Będą gotowe, jeśli po odwróceniu spód będzie równo wypieczony i zrumieniony. Wyjmij ciastka z pieca i ostudź na kratce kuchennej, aby zachować cyrkulację powietrza tak, aby pozostały one chrupiące. Ciastka do szkoły możesz pakować do pojemnika na śniadanie lub owinąć w papier śniadaniowy.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
25 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Desery