Przepisy Kruche ciasteczka z ziarnami, imbirem i melasą

Składniki

250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
115 g masła
1 jajko
1 cytryna (skórka otarta z 0.25 cytryny)
10 g imbiru
50 g pestek dyni
50 g słonecznika
20 g syropu melasowego
cukier puder (do posypania przed pieczeniem)

Opis

Masło pokrój z mąką w misce lub na stolnicy, dodaj jajko, cukier i melasę. Imbir obierz i zetrzyj do składników ciasta. Zagnieć szybko składniki na gładkie ciasto. Następnie zwiń w rulon i zawiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia do lodówki na ok. 30 minut.

Nasiona rozsyp na talerzyki, powyjmuj ewentualne łuski. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°. Wyjmij ciasto z lodówki i odwiń z folii, przesyp mąką pszenną i odcinaj medaliony grubości 2 cm. Każdą porcję ciasta połóż na ziarnach i mocno dociśnij, rozpłaszczając na grubość ok. 0,5 cm. Ciastka ułóż na papierze do pieczenia. Każdą sztukę posyp cukrem pudrem.

Ciasteczka wstaw do pieczenia na ok. 20–25 minut. Będą gotowe, jeśli po odwróceniu spód będzie równo wypieczony i zrumieniony. Wyjmij ciastka z pieca i ostudź na kratce kuchennej, aby zachować cyrkulację powietrza tak, aby pozostały one chrupiące. Ciastka do szkoły możesz pakować do pojemnika na śniadanie lub owinąć w papier śniadaniowy.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8