Kruche ciasteczka serowe
Składniki
250 g sera żółtego
200 g miękkiego masła
250 g mąki pszennej
suszone zioła: bazylia, oregano
Opis

Ser żółty zetrzyj na drobnej tarce. Mąkę wysyp na stolnicę i wyłóż na nią masło, starty ser i przyprawy. Zagniatając, wymieszaj składniki. Kiedy się połączą, zawiń ciasto w folię i schowaj na 30 minut do lodówki. W czasie kiedy ciasto się chłodzi, nastaw piekarnik z termoobiegiem na 190° i przygotuj dwie blachy, wykładając je papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki i włóż pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej. Rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm. Foremkami wycinaj ciasteczka i układaj je na blasze zachowując odstępy między ciasteczkami ok. 2 cm. Skrawki ciasta zagnieć, ponownie rozwałkuj i wytnij ciasteczka. Czynność powtarzaj do zużycia całego ciasta. Zapełnione blaszki wstawiaj pojedynczo do nagrzanego piekarnika na 15–20 min. Gotowe ciasteczka powinny mieć złoty kolor.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Napoje